Zoals u op deze site kunt lezen, zijn al onze BodyGauge producten voorzien van Bluetooth Smart-technologie. Maar wat is dat nu precies? In dit artikel leggen wij u uit wat deze technologie precies inhoudt.

Bluetooth

Bluetooth is een technologie die er voor zorgt dat de apparaten en accessoires die hiermee zijn uitgerust, draadloos met elkaar kunnen communiceren. Veel moderne apparaten en accessoires zoals telefoons, tablets, pc’s, televisies, horloges, koptelefoons, camera’s, luidsprekers, bloeddrukmeters, hartslagmeters zijn inmiddels met deze nieuwe technologie uitgerust.

Waar komt de naam Bluetooth vandaan?

De naam Bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand) die het christendom in Scandinavië introduceerde. Het was oorspronkelijk de werknaam van het project, maar bij gebrek aan een betere naam is het ook de definitieve naam geworden.

Geschiedenis

De Bluetooth-techniek werd in de jaren ’90 ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Ericsson. Ericsson zocht naar een goedkope manier om via een radioverbinding communicatie tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. Men had zich ten doel gesteld om allerlei kabels tussen mobiele telefoons, computers en accessoires overbodig te maken.

De eerste versie van Bluetooth (Bluetooth 1.0) was nog bijzonder storingsgevoelig. Maar al snel kwam de sterk verbeterde versie Bluetooth 1.1 uit. De datasnelheid bedroeg bij deze versie zo’n 1 Mbit/s. Met deze versie verdwenen veel van de “kinderziektes”. Ook verbeterde de spraakkwaliteit en de audio-overdracht met de komst van deze versie.

Met de komst van Bluetooth 2.0 (eind 2004) werd een nieuwe verbeterde versie van de zogenaamde Bluetooth standaard ontwikkeld en goedgekeurd. De datasnelheid werd liefst driemaal zo groot, er was een lager stroomverbruik (en dus een langere levensduur van de batterij), was er sprake van een verbeterde foutcorrectie en verbeterde de mogelijkheid van verbindingen met meerdere apparaten.

In april 2009 werd de nieuwe versie Bluetooth 3.0 gepresenteerd. Ook deze nieuwe Bluetooth-versie was weer een stuk sneller en betrouwbaarder.

Bij de introductie van Bluetooth Smart (4.0) (4 juli 2010) waren er vooral verbeteringen op het gebied van energiezuinigheid. Het energiegebruik van Bluetooth Smart is zo laag, dat deze ook kan worden toegepast op accessoires die slechts werken op een knoopcel.

De techniek

Bluetooth is een radioverbinding voor spraak en data op korte afstand en maakt gebruik van radiofrequenties in de 2,4GHz-band. Het werkt 'point to multipoint', wat inhoudt dat een enkele bron meer 'ontvangers' kan bedienen. Wanneer twee Bluetoothapparaten een verbinding hebben opgebouwd, dan ontstaat een zogenoemd piconet. Er kunnen op dezelfde plek meerdere van dergelijke piconets naast elkaar bestaan, in wat men een scatternet noemt. Binnen een piconet ondersteunt Bluetooth maximaal acht actieve verschillende apparaten, terwijl er in totaal 127 apparaten een verbinding kunnen houden (deze zijn tijdelijk 'geparkeerd').

Normaal gesproken zal het binnen een straal van 1 tot 10 meter functioneren, maar wanneer het zendvermogen wordt opgevoerd, kan de 100 meter worden gehaald. Een zogenoemde 'zichtverbinding' (elkaar kunnen zien) is niet nodig; dankzij de GHz-radioverbinding dringt het Bluetooth-signaal ook door vaste materialen (zolang het geen metaal is).

De communicatie van digitale spraak behoort tot de standaardmogelijkheden van Bluetooth. Bluetooth ondersteunt binnen een piconet tot drie gelijktijdige full-duplex-gesprekken.

Omdat bluetooth een vervanger is voor de (korte) kabels, kan het worden gebruikt om allerlei apparaten met elkaar te laten communiceren. De ontwerpers hebben met opzet gebruikgemaakt van een goedkope radiotechniek, zodat Bluetooth zonder veel bezwaar in ieder apparaat kan worden ingebouwd. Omdat bluetooth normaal gesproken ook weinig stroom verbruikt (30 microampère in 'hold mode' en 8-30 milliampère bij een actieve verbinding), kan het ook worden toegepast in mobiele apparaten die afhankelijk zijn van batterijen.

Voor uitgebreidere informatie (ENG) over Bluetooth kunt u terecht bij de Bluetooth Special Interest Group (SIG)

Bron: Wikipedia